Me suomalaiset olemme ottaneet nopean laajakaistayhteyden miltei itsestäänselvyytenä jo liki parin vuosikymmenen ajan. Saman ajan sisällä on kuitenkin muuttunut käsityksemme siitä mitä nopealla laajakaistayhteydellä tarkoitetaan, puhumattakaan siitä kuinka uusien laajakaistateknologioiden mahdollistamat nopeusluokat ovat olleet olennaisessa osassa arkemme muovaamisessa uuteen uskoon.
Hektisen elämämme rullatessa eteenpäin kovaa vauhtia pysähdymmekin varsin harvoin miettimään entistä nopeampien yhteyksien vaikutuksia omiin elämiimme.
Sillekin on kyllä syynsä; kehitysvauhti on ollut ennätyksellisen nopeaa ja me suomalaiset olemme olleet tavoillemme tyypillisesti ratsastamassa uusien teknologiatrendien aallonharjalla ottaen käyttöön uusia teknologioita ensimmäisten joukossa. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että Suomessa avattiin maailman ensimmäinen kaupallinen 4G-verkko?
Kuluttajapuolella 4G-teknologia onkin ohjannut ihmiset erityisesti digitaalisen viihdetarjonnan pariin. Television parista ollaan siirrytty yhä suuremmissa määrin netin suoratoistopalveluiden pariin ja yhä useammat suomalaiset valitsevat Livetulokset
fyysisten vedonlyöntikauppojen sijaan.
Yrityspuolella 4G-teknologia on puolestaan mahdollistanut esimerkiksi työskentelemisen konttorin ulkopuolella. Kuluttajien ja yritysten yhteysnopeuksien kasvaessa rinnalle on syntynyt myös paljon uutta liiketoimintaa.
Naapurustossa on kuitenkin uusi kunnianhimoinen tulokas; 5G-mobiiliverkkoteknologia jonka vaikutuksien on odotettu ylittävän edeltäjänsä saavutukset moninkertaisesti.
5G-verkon peittoasteen vasta kasvaessa on varsinainen vallankumous vielä vasta lähtökuopissaan. Teknologiavalmistajien, verkko-operaattoreiden sekä sovelluskehittäjien jättimäisten 5G-infrastruktuuri-investointien perusteella kyseessä on kuitenkin vasta varsinaista myrskyä edeltävä tyyni sää.
Mutta mitä tämä tuleva 5G-vallankumous tulee oikein pitämään sisällään yrityksien kannalta katsottuna? Siitä seuraavassa lisää – tervetuloa matkaan!
Mobiiliverkkoterminologian kiemuroita
Ennen varsinaista 5G-teknologian mahdollisuuksien esittelyä meidän tulee ensin tehdä selkeä pesäero 3.9G/LTE-verkkojen ja varsinaisten 4G-verkkojen osalta. Nimeämiskäytännöissä on nimittäin paljon parantamisen varaa.
Siinä missä “oikealla” 4G:llä ylletään jopa 1gbps latausnopeuksiin, kykenee LTE-teknologia tarjoamaan latausnopeuksia “pelkästään” välillä 10-100mbps.
Jostain kumman syystä niin teleoperaattorit kuin mediatkin ovat kuitenkin päätyneet käyttämään 4G-termiä puhuessaan LTE-teknologiasta. Sekoittamatta pakkaa sen enempää näin tulemme tekemään myös mekin.
Sitten itse asiaan: 5G – mistä on kyse?
5G eli viidennen sukupolven mobiiliverkkoteknologia mahdollistaa peräti 10gbps latausnopeudet langattomasti.
Verkon peittoalueen kasvaessa se on kovaa vauhtia syrjäyttämässä perinteisemmät 4G-yhteydet teleoperaattoreiden mobiililiittymävalikoimissa. Nopeutensa ansiosta 5G:n markkinaosuus kasvaa myös vauhdikkaasti kotitalouksien 5G-ratkaisujen ansiosta ja DSL-, kaapeli- sekä kuituliittymien kustannuksella.
Yritysmaailmassa varsinaiseksi konttoreiden ykkösnettiyhteydeksi 5G-ratkaisut tuskin tulevat päätymään ainakaan vielä lähitulevaisuudessa. Sen sijaan 5G tarjoaa yrityksille aivan uudenlaiset keinot, tavat ja mahdollisuudet menestyä olipa kyseessä sitten palveluntarjoaja, tuotteiden valmistaja tai edellä mainittujen asiakas.
Monen yrityksen vanhentuneiden digitaalisten toimintamallien johdosta kynnys siirtyä suoraan uusien käänteentekevien 5G-ratkaisujen pariin on kuitenkin verrattain pieni ns. välivaiheen ratkaisujen historiallisen taakan puutteen ansiosta.
Tärkeässä roolissa 5G-infran kehittämisen suhteen ovat tuttuun tyyliin toimineet lukuisat teknologia-alan edunvalvontajärjestöt, mutta tämän lisäksi 5G:n parissa puuhastelevat yhä useammat valtiolliset toimijat, kansalaisjärjestöt sekä ylikansalliset toimijat kuten vaikkapa Euroopan komissio.
Sääntelijöiden ja säänneltävien välinen dialogi onkin tärkeä perustavanlaatuisen digiloikan viemiseksi maaliin. Suomessa tästä toimii esimerkkinä 5G Momentum -niminen Traficomin verkostohanke, joka kokoaa yhteen alan yritykset, asiantuntijat sekä tutkijat innovaation ja tuotekehityksen edistämiseksi.
Kuinka 5G hyödyttää yrityksiä?
5G:n soveltamisalat riippuvat hyvin pitkälti yrityksen toimialasta, mutta yleisesti ottaen hyödyt liittyvät joko automaatioon tai digitalisaatioon.
5G:n yhteysnopeuksien ansiosta yritykset pystyvät hallitsemaan nyt (ja erityisesti tulevaisuudessa) yhä useampia toimintojaan etänä 5G-yhteyden sekä alati kehittyvän robotiikan ansiosta. Tähän liittyy olennaisesti ns. esineiden internet, mikä tarkoittaa laitteidenvälistä automaattista tiedonsiirtoa ja etäseurantaa sekä -ohjausta. Lopputuloksena haetaan suurinta mahdollista hyötyä pienimmällä mahdollisella (ihmis)työpanoksella.
5G:stä onkin povattu varsinaista mullistajaa esimerkiksi logistiikan, liikenteen sekä terveydenhuollon sektoreilla.
Logistiikan osa-alueella 5G-teknologia mahdollistaa esimerkiksi etäseurattavat paketit, pitkälle automaation varassa toimivat logistiikkakeskukset sekä automatisoidut tavaralähetykset drone-lennokein.
“Ihmisliikenteessä” valtio pystyy puolestaan älysensoreista saamansa datan turvin ennakoimaan tehokkaasti tulevaa tarjotakseen toimivia liikenneratkaisuja tosielämän tietoon perustuen. Se myös mahdollistaa myös turvallisten itseohjautuvien robottiautojen kehitystyön ja käyttöönoton.
Terveydenhuollon saralla käyttökohteet vaihtelevat puolestaan älykkäistä lääkepakkauksista etädiagnosointiin. Erilaiset puettavat älylaitteet täydentävät terveydenhuollon 5G-käyttökohteita entisestään.
Lista ei ole millään tapaa täydellinen, sillä 5G-teknologian soveltamisaloja on yhtä paljon kuin toimialoja ja yrityksiäkin. Yhdessä AR ja VR -teknologioiden kanssa mahdollisuudet ovatkin miltei rajattomat.
Käytä ääntäsi ajoissa!
5G:n läpimurto on vain ajan kysymys. 5G Momentumin kaltaisten verkostojen avulla pienetkin yritykset pääsevät kuitenkin mukaan päättäviin pöytiin. Mikäli haluat maksimoida 5G:n potentiaalin juuri omalle yrityksellesi, kannattaa aika käyttää hyödyksi ja pyrkiä vaikuttamaan juuri sellaisten innovaatioiden kehittämiseen jotka palvelevat yritystäsi ja omaa toimialaasi.